Cezhraničná slovensko-poľská spolupráca je obojstranne prospešná

06.09.2005 Poprad

Podbanské 6. septembra (TASR) - Pokrok dosiahnutý za desať rokov pôsobenia spoločných euroregiónov vyzdvihli na zasadnutí Slovensko-poľskej (Poľsko-slovenske...
Podbanské 6. septembra (TASR) - Pokrok dosiahnutý za desať rokov pôsobenia spoločných euroregiónov vyzdvihli na zasadnutí Slovensko-poľskej (Poľsko-slovenskej) medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu v Podbanskom.

Predovšetkým prínos v oblasti zdravotníctva, cestovného ruchu i pomoci pri odstraňovaní následkov katastrof, živelných pohrôm či závažných nehôd ocenil dnes na tlačovej besede v hoteli Permon predseda slovenskej časti komisie, štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Pado.
Pripomenul, že v krátkom čase sa podarilo v spolupráci s poľským kolegom Pawlom Dagowskim vyriešiť niektoré problémy v rámci malého pohraničného styku a priechodov na turistických chodníkoch, ktorých je vyše tridsať.
Na základe praktických skúseností však Pado konštatoval, že \"treba urobiť určité korekcie v oblasti komunikácie nižších zložiek pri zabezpečovaní pomoci na jednej i druhej strane\". Ako príklad uviedol nevyužitú promptnú ponuku poľskej strany poskytnúť pilčíkov pri likvidácii následkov novembrovej kalamity.
Za obzvlášť dôležitý označil štátny tajomník MV SR spoločný postup pri čerpaní prostriedkov z európskych fondov. Najmä podporu celého spektra podnikateľskej činnosti s ohľadom na členstvo oboch republík v Európskej únii. S iniciatívou a ďalšími podnetmi by mali prichádzať pohraničné regióny, regionálne hospodárske a obchodné komory, ale aj samosprávne kraje. Možnosti sú v oblasti hraničnej infraštruktúry, životného prostredia, lesného hospodárstva, sociálnej politiky, zdravotníckej záchrannej služby, kultúry, vzdelávania a podobne.
 

Vyberte región

mark